Dieta personalitzada segons el nostre ADN

Un equip de la UdL fa difusió de la Nutrigenòmica aquest cap de setmana a l’EuroScience Open Fòrum de Barcelona

Preguntes com ara per què no aconsegueixo canviar el meu pes mengi el que mengi o per què no puc reduir el meu nivell de colesterol tot i no prendre aliments grassos tenen una resposta. Així ho afirma David De Lorenzo, professor de Genètica Humana i Nutrigenòmica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL). Segons explica, les respostes es troben en la nutrigenòmica, la ciència que estudia les interaccions entre gens i nutrients i el seu efecte en la salut humana. “Existeix una base genètica per explicar les diferents respostes que cadascú de nosaltres tenim amb la mateixa alimentació.

De la mateixa manera que els gens determinen el color del cabell o dels ulls, també tenen a veure amb el funcionament del nostre metabolisme”.

Amb l’objectiu de difondre aquesta ciència i sensibilitzar la població sobre l’important paper de l’alimentació en la salut, l’equip de De Lorenzo realitzarà aquest cap de setmana una activitat divulgativa a l’EuroScience Open Fòrum (ESOF 2008). Concretament, al pavelló 4 de la Fira de Barcelona, en quatre sessions repartides entre el dissabte i el diumenge: el dissabte 19 de Juliol a les 14.30h i a les 16.00h, i el diumenge 20 de Juliol, a les 14.00h i les 15:30 hr.

L’equip ha pres mostres de saliva a 110 voluntaris (d’entre més d’un miler que s’hi van presentar) per analitzar dos gens. El MTHFR és un enzim que participa en l’activació de l’ADN. Les persones portadores d’una variant tenen un major risc de problemes cardiovasculars i han d’augmentar el consum d’àcid fòlic o vitamina B, present en verdures, fruites, llegums i cereals. El VDR és el gen receptor de la vitamina D. Un canvi en aquest marcador afecta el metabolisme del calci, incrementant la probabilitat de fractures i osteoporosi. Per corregir- ho, cal reforçar la ingesta de vitamina D i calci a través de la dieta, mitjançant aliments com el peix o els lactis, i l’exposició mesurada al Sol.

Durant la sessió, es presentaran els resultats individualment a cada participant i se li proporcionarà un àpat que contrarestarà les seves predisposicions genètiques. A més, De Lorenzo farà una breu exposició del que és la Nutrigenòmica i explicarà quines conseqüències futures pot tenir aquesta ciència en la manera que entenem la nutrició i la salut.

Els resultats indican que un de cada dos participants presenta alguna variant genètica de risc. El grup científic del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la UdL va realitzar una experiència similar a Lleida el passat mes de juny amb 83 voluntaris. De Lorenzo ha anunciat que faran un seguiment de tots els voluntaris per saber, mitjançant enquestes, si els resultats dels tests genètics els han fet modificar els seus hàbits alimentaris.

MÉS INFORMACIÓ:
http://www.nutrigenomica.net
Dr. David De Lorenzo
Lecturer/Assistant Professor
Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLLEIDA) Universitat de Lleida Montserrat Roig 2
25008 Lleida — Catalunya, SPAIN
Tf.: +34973702299 // Fax: +34973702426

Anuncis
Arxivat a Uncategorized. Etiquetes: , , , . 2 Comments »

2 Respostes to “Dieta personalitzada segons el nostre ADN”

  1. JOAN BAPTISTA VILAR DOMINGO Says:

    BON DIA, TING 55 ANYS I ESTIC MOLT INTERESSAT AMB TOTA AQUESTA INVESTIGACIO SOBRE ELS GENOMAS , A LA CONVOCATORIA DELS VOLUNTARRIS QUE ES VA FER AL 2008 NO VAIG POGUER ENTRAR-HI, M’AGRADARIA SABER I AQUEST ANY ES TORNA A FER O SI PUC DIRIGIR-ME A LA MATEIXA UNIVERSITAT PER SAPIGUER SOBRE EL MEU GENOMA . GRACIES

    • raultoran Says:

      Contacta directament amb en Dr. David De Lorenzo, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLLEIDA) – Universitat de Lleida – Ell t’informarà de noves convocatòries.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: