Avui al programa Quèquicom: l’alzheimer

Barcelona, 17 de setembre de 2008.- Avui el programa de divulgació científica Quèquicom, que s’emet setmanalment els dimecres al Canal 33 a les 21.30h, mostrarà la tasca de recerca sobre l’origen i l’evolució de la malaltia d’Alzheimer que actualment duen a terme investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica IRB Barcelona) i de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), ubicats al Parc Científic de Barcelona. Al rodatge intervé també Pasqual Maragall, qui recentment ha creat la Fundació Alzheimer Internacional per avançar en el coneixement i el tractament d’aquesta patologia, que ell pateix.

Els investigadors que intervindran són l’Ernest Giralt, coordinador del Programa de Química i Farmacologia Molecular de l’IRB Barcelona, i Natàlia Carulla, que pertany al seu equip. Tots dos treballen en el desenvolupament d’una molècula que permeti bloquejar el pèptid beta-amiloide, implicat en la formació de les plaques senils i la destrucció de les neurones que comporta l’Alzheimer. També hi participa Xavier Fernández-Busquets, investigador del Laboratori de NanoBioenginyeria de l’IBEC, que estudia les fibril.les formades per proteïnes i pèptids relacionats amb malalties neurodegeneratives. Altres investigadors que també intervenen són Teresa Gómez Islas del l’Hospital de Sant Pau, i Jordi Peña Casanova, investigador de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM).

L’objectiu del programa és donar a conèixer algunes de les línies d”investigació obertes en aquest àmbit, aixi com les incògnites que encara queden per desvetllar, tenint en compte la incidència creixent d’aquesta malaltia neurodegenerativa.

A més dels laboratoris on treballen aquests investigadors, al rodatge surten uns altres espais ubicats dins el PCB on alguns desenvolupen la seva tasca de recerca, com la Unitat de Microscòpia Electrònica de Transmissió dels Serveis Científicotècnics de la Universitat de Barcelona (SCT-UB). La Plataforma Automatitzada de de Cristal·lografia del PCB també ha col·laborat en l’execució del programa en oferir el seu suport per obtenir un model tangible i tridimensional del pèptid beta-amiloide, que es mostrarà al
programa per donar a conèixer quina és la seva forma i com s’acumula dins el cervell.

Un cop finalitzat, TV3 oferirà un <http://www.tv3.cat/xats/> xat obert entorn el programa, que comptarà amb la participació d’Ernest Giralt, Natàlia Carulla i Jordi Peña Casanova.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: