El somni del telescopi català – article de Joaquim Elcacho (AVUI)

Us passem l’article de Joaquim Elcacho a l’Avui (19/09/2008), sobre la polèmica de l’autèntic inventor del telescopi:

AVUI – Joaquim Elcacho – 19/09/2008

Un català podria ser el veritable inventor del telescopi? La pregunta no és nova però torna a estar d’actualitat aquesta setmana després que la revista britànica History Today hagi dedicat la seva portada i un ampli article interior a la teoria que assenyala Joan Roget com el primer fabricant d’un instument que, pocs anys més tard, Galileu va popularitzar en l’observació dels planetes.

Les enciclopèdies indiquen que els primers telescopis van ser fabricats a Holanda, l’any 1608, per Hans Lippersh, Zacharias Janssen i Jacob Metius però, després de 400 anys, encara no és clar qui en va ser l’autèntic inventor.

Nick Pelling, autor del cridaner article de History Today, considera que la versió del descobriment holandès del telescopi està farcida de falsedats i apunta que, en realitat, els mèrits d’aquesta gran invenció podrien correspondre a Joan Roget, un fabricant de lents (ulleres) d’origen francès instal·lat a Girona. Pelling basa la seva teoria en la investigació portada a terme fa 50 anys per l’historiador Josep Maria Simón de Guilleuma, descoberta casualment per Pelling a través d’internet. De fet, l’historiador britànic no ha portat a terme gaires recerques sobre el terreny i admet que és ara que començarà a revisar arxius per tractar de demostrar la teoria manllevada a Simón de Guilleuma.

En resum, les investigacions realitzades originalment per Josep Maria Simón de Guilleuma i defensades ara per Nick Pelling consideren que abans del 1593 el taller de Joan Roget ja havia dissenyat i fabricat ulleres de llarga vista, i aporten com a prova el testimoni d’un deixeble de Galileu i els instruments que hauria deixat en herència la família Roget (descrits en les actes dels notaris de l’època).

La suposada invenció gironina de l’instrument que més tard s’anomenaria telescopi hauria passat desapercebuda internacionalment, però el seu disseny hauria estat copiat o descobert de forma independent pels holandesos que van reclamar la seva patent durant les primeres setmanes del mes d’octubre del 1608.

Mencions reiterades

La investigació de Josep Maria Simón de Guilleuma va ser publicada l’octubre del 1958 al Butlletí de l’Institut Municipal Històric de Barcelona amb el títol de Juan Roget, óptico gerundense, inventor del telescopio, y los Roget de Barcelona, constructores del mismo. Un resum d’aquest treball va ser reproduït a Annals de l’Institut d’Estudis Gironins (disponible a internet www.raco.cat/index.php/AnnalsGironins/article/view/53695/64129 ). Les mateixes conclusions sobre el treball de Joan Roget van ser presentades per Simón de Guilleuma al IX Congrés Internacional d’Història de les Ciències, celebrat a Barcelona l’any 1960.

Nick Pelling destaca que el treball de Joan Roget ha passat desapercebut internacionalment però s’oblida de revisar les diverses mencions publicades durant els últims segles. Per exemple, l’any 1894, molt abans de la investigació de Simón de Guilleuma, Marcelino Menéndez y Pelayo ja s’havia fet ressò d’aquesta teoria situant-la en l’apartat de curioses “invencions a mitges”.

El polígraf castellà assegurava tenir coneixement de “la invenció o almenys fabricació dels telescopis en data molt anterior a cap de les conegudes, practicades a Catalunya per la família d’un cert Rogete o Roget de Girona, encara que sembla que sense cap aplicació a l’astronomia, apartat en què es basa l’èxit de Galileu” (de l’article Esplendor y decadencia de la cultura científica española, publicat a La España Moderna l’any 1894). Aquest article també es pot consultar a internet, a l’adreça http://descargas.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/04709496579303084197857/0293530003.pdf

L’article de History Today tampoc menciona que l’aventura aparentment oblidada de Joan Roget ha estat reproduïda per autors especialitzats com Frederic Maignet, Robert Collin, Julián Juderías i fins i tot l’enciclopèdia Espasa.

L’historiador britànic que aquesta setmana ha atret la curiositat internacional tampoc menciona altres referències més modernes a Joan Roget, com la publicada a La ciència en la història dels Països Catalans (Joan Vernet i Ramon Parés, dirs. IEC-UV). En aquest llibre del 2007, Víctor Navarro i Vicent Lluís Salavert recorden que Girolamo Sirturo, deixeble de Galileu, va visitar Joan Roget entre 1609 i 1610 i va poder comprovar que ell i el seu germà Pere -que treballava a Barcelona- havien dissenyat i fabricat telescopis abans de l’any 1608, data de la seva invenció oficial a Holanda. Les investigacions de Sirturo i la seva menció destacada del treball dels germans Roget es van publicar l’any 1618 a Frankfurt.

Víctor Navarro i Vicent Salavert afirmen que “amb totes aquestes dades, la hipòtesi de Simón Guilleuma que situa Catalunya com un dels llocs on es va inventar el telescopi queda bastant justificada”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: