«Planeta Terra»: mostra de documentals a la UB en l’Any Internacional del Planeta Terra 2008

Ens espera una nova era glacial en el futur o una era càlida artificial? El gel antàrtic podria arribar a desaparèixer? Estem preparats per fer front als riscos naturals? Com s’han esculpit els fons marins en latituds polars? Quin interès té per als geòlegs marins la zona de l’estret de Fram al cercle polar àrtic? «Planeta Terra» és el títol de la mostra de documentals i taula rodona centrada en la realitat mediambiental del nostre planeta, que tindrà lloc el dimecres 29 d’octubre a l’Espacio Movistar al campus de la Diagonal Portal del Coneixement amb motiu de la Setmana de la Ciència. L’activitat, que coincideix amb la commemoració de l’Any Internacional del Planeta Terra 2008, és d’assistència lliure i gratuïta i està reconeguda amb un crèdit de lliure elecció a la UB.

La mostra s’inicia amb Seis grados que podrían cambiar el mundo (8.45 hores), un documental del National Geographic dirigit per Ron Bowman que presenta un viatge al futur del nostre planeta per explorar els impactes potencials de l’escalfament global, grau a grau, fins a arribar als sis graus el pròxim segle.

El clima oblidat (part I), a les 10.14 hores, és el títol del reportatge el programa Al filo de lo imposible de RTVE sobre l’expedició científica SVAIS de la UB al cercle polar àrtic. SVAIS és la campanya polar dirigida per Angelo Camerlenghi, geòleg del GRC de Geociències Marines de la UB i professor d’investigació ICREA, en el marc de l’Any Polar Internacional (IPY) i finançada pel Ministeri d’Educació i Ciència. A bord del BIO Hespèrides, l’expedició polar va partir el 29 de juliol de 2007 de l’illa de Spitzberg, a l’arxipèlag Svalbard (Noruega). L’estiu del 2007, a bord del BIO Hespèrides, un equip de geòlegs marins i micropaleontòlegs de les universitats de Barcelona i Salamanca va navegar 3.345 milles nàutiques a l’estret de Fram per estudiar el registre del canvi climàtic natural i cartografiar uns 8.600 km2 de fons marins al solc glacial de Storfjiorden, al marge sud-oest de les Svalbard, un dels territoris més septentrionals de tot l’hemisferi nord. A El clima oblidat, Fernando Guerra i José Antonio Pérez-Grueso, realitzador i operador de càmera de Al filo de lo imposible, mostren al públic l’activitat científica i les rutines de treball a bord del vaixell oceanogràfic durant la ruta pel cercle polar àrtic.

La mostra continuarà amb L’aigua en joc: gestió de recursos hídrics a Catalunya (10.45 hores), un documental gravat en diferents localitzacions de tot Catalunya, amb la participació d’experts i testimonis que aporten el punt de vista sobre la problemàtica de l’aigua i dels usos a Catalunya. És una producció de Televisió de Catalunya i Mercuri SGP, dirigida per Jaume Grau i Francesc Masip i presentada per Tomàs Molina, cap de meteorologia de Televisió de Catalunya (TVC).

De 12 a 14 hores, tindrà lloc la taula rodona «Planeta Terra», moderada pel degà de la Facultat de Geologia, Miquel Àngel Cuevas, en què participaran Tomàs Molina, cap de meteorologia de TVC, i els investigadors de la UB Joan Manuel Vilaplana del Departament de Geodinàmica i Geofísica, Isabel Cacho i Àngelo Camerlenghi del Departament d’Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines, i Jesús Carrera (CSIC).

Informe Tierra, a les 16 hores, és un documental de National Geographic que revisa l’estat mediambiental del planeta Terra a l’actualitat. Dirigit per Chad Cohen, dóna una visió global i planetària de fenòmens com ara el retrocés dels gels àrtics, els canvis climàtics, etc.

A les 17 hores, Glaç, l’historiador de la Terra convidarà el públic a un viatge amb els científics per comprendre com els corrents de gel de l’Antàrtida han anat esculpint els fons marins al llarg dels canvis climàtics naturals durant els darrers milions d’anys. Mitjançant el diàleg entre un nen i el seu pare, el documental respon a diverses preguntes sobre el futur climàtic de la Terra. Dirigit per Danilo Porbellini i coordinat per Àngelo Camerlenghi, membre del GRC Geociències Marines de la UB, el documental està produït per la Generalitat de Catalunya, AGAUR (Projecte CataGIFT), CultorMedia, GeoMedia i Teodoro Mercuri.

A les 17.30 hores, s’emetrà la segona part de El clima oblidat, el documental de RTVE dirigit per Sebastian Alvaro sobre l’expedició polar de la UB a l’estret de Fram, un ampli pas geològic entre Groenlàndia i les illes Svalbard on les aigües de l’Àrtic i de l’Atlàntic es barregen a gran escala. El públic podrà conèixer de prop les tècniques (batimetria de multifeix i TOPAS, sísmica de reflexió, etc.) aplicades per conèixer la cartografia dels fons oceànics en el marge continental polar, i tot el procés de gestió de dades amb ordinadors per transformar la informació batimètrica en mapes 3D de les profunditats marines. El documental de RTVE també revelarà les incògnites que oculten els sediments oceànics recuperats dels fons marins per un nou giny, el Piston Corer, que ajudarà a reconstruir la història geològica i climàtica de la regió àrtica. A l’expedició SVAIS, amb geòlegs del GRC de Geociències Marines, coordinat pel catedràtic Miquel Canals de la Facultat de Geologia de la UB, hi van participar un total de 21 científics -amb 7 estudiants predoctorals-, 4 periodistes, 2 professores de l’Institut, 5 tècnics de la Unitat de Tecnologia Marina-CSIC i una dotació militar de 55 membres dirigida pel comandant Pedro Luis de la Puente de l’Armada espanyola, i, com a institucions, la UB, la ICREA, l’IIQAB-CSIC, la Universitat de Salamanca, l’Institut Nacional d’Oceanografia i Geofísica Experimental (OGS) de Trieste i les universitats de Svalbard i de Tromsø (Noruega).

A les 18 hores, el documental Conviure amb el risc explicarà la relació entre els riscos naturals i els tecnològics, i de quina manera l’home influeix en el curs de molts fenòmens naturals i com aquests processos condicionen d’una manera o altra l’activitat humana. El documental analitza l’impacte i la gestió dels riscos, tant dels que poden ser naturals (geològics, meteorològics, etc) com dels causats per l’activitat humana. Presentat per Tomàs Molina, el documental està dirigit per Jaume Grau i el produeix Mercuri SGP i Televisió de Catalunya.

La mostra de documentals «Planeta Terra», coordinada per Miquel Àngel Cuevas i Olegario Lòpez, la patrocina l’Espacio Movistar, hi participen els vicerectorats de Comunicació i Política Lingüística i el de Política Científica, la Unitat d’Audiovisuals, la Facultat de Geologia, l’Institut de Ciències de l’Educació de la UB, a més del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Educació i Ciència, la FECYT, i hi col·labora el Parc Científic de Barcelona, RTVE, l’Associació Espanyola de Cine Científica (ASECIC), i l’Associació de Televisió Educativa Iberoamericana (ATEI), entre altres entitats.

Per consultar el programa i el vídeo promocional de la mostra:

http://www.ub.edu/audiovisuals/setmanadelaciencia/2008/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: