Tresors de ciència i tècnica

OCTAVI PLANELLS. El Periódico de Catalunya. 29/10/2008

CosmoCaixa. Isaac Newton, 26. De dimarts a diumenge i festius, de 10.00 a 20.00 hores.

Fa uns 50 anys, Ernesto Leistenschneider, un polifacè- tic empresari peruà, va començar a recopilar peces precolombines sota criteris científics i tecnològics. Avui, l’exposició Tecnologia Comparada de CosmoCaixa exhibeix 750 objectes d’aquesta col.lecció i els contrasta amb avanços recents i futurs. El conjunt reflecteix l’elevat coneixement de 10 civilitzacions que van habitar terres andines, des de fa 2.500 anys fins a l’arribada dels europeus.
“Pretenem mostrar tant les similituds com les diferències entre la tecnologia precolombina i l’actual”, declara Jorge Wagensberg, director de l’Àrea de Medi Ambient i Ciència del CosmoCaixa. La metal.lúrgia, l’agricultura i la pesca, la música o la figura humana són alguns dels 10 àmbits que conviden a descobrir aquestes analogies i discrepàncies.
Unes esferes de pedra gairebé ideals reflecteixen la recerca de la perfecció. Així mateix, 90 diminuts grans de collaret, disposats en no- més un centímetre quadrat, o les eines utilitzades en operacions qui- rúrgiques donen idea del grau de precisió a què s’havia arribat en aquella època. Unes agulles empaquetades en grups de 100 unitats i unes volanderes perfectament circulars suggereixen que els precolombins coneixien el sistema mè- tric decimal i la roda.
Altres objectes contrasten amb els últims avanços i alguns reptes encara futurs. Segons Wagensberg, “fins a la segona guerra mundial, la tecnologia manipulava i transformava la matèria; després de la guerra, els humans sabem crear materials”. Alguns exemples d’aquestes noves matèries completen la mostra: els teixits intel.ligents, els metalls superconductors o els nanotubs de carboni i la seva aplicació en el projecte dels ascensors espacials.
L’exposició també inclou la denominada ReacTable, un instrument musical electrònic, interactiu i molt intuïtiu, ideat per investigadors de la Universitat Pompeu Fabra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: