13a Setmana de la Ciència a Catalunya

La 13a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’08) dedica la seva temàtica principal al planeta Terra

La 13a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’08) té lloc del 14 al 23 de novembre. Aquest veterà programa col*lectiu d’activitats agrupa, sota el lema Viu la Ciència!, uns 400 actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic a prop de 100 localitats catalanes. L’SC’08 dedica la seva temàtica principal, al planeta Terra en el context de la celebració el 2008 de l’Any Internacional del Planeta Terra, promogut per la UNESCO i que té com a objectiu sensibilitzar el públic sobre la necessitat d’arribar a un desenvolupament humà sostenible per salvaguardar el nostre futur. Coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), la Setmana de la Ciència, una iniciativa cultural ja clàssica en el nostre país, compta amb el suport tradicional de nombroses institucions i entitats integrants del Sistema Català de Recerca i Innovació (en total, 200 en aquesta edició).

És el quart cop que, seguint la línia iniciada el 2005, aquest macroprograma d’activitats de divulgació científica i tecnològica proposa un gran tema de fons com a fil conductor, tot i que sense excloure’n cap altre per això. Amb l’estat del nostre planeta com a rerefons, es presenten arreu Catalunya, en 10 dies amb la ciència com a gran protagonista, centenars de conferències, taules rodones, cursos, tallers i jornades de portes obertes a museus i centres de recerca.

El desenvolupament sostenible dels processos i recursos de la Terra; la prevenció, reducció i mitigació dels desastres naturals; i la gestió sostenible dels recursos seran alguns dels temes a debatre durant aquests dies. Uns àmbits on, com explica Joan Comella, director de l’FCRI, “la humanitat es juga el seu futur i on la recerca que fan avui els nostres investigadors i investigadores té molt a aportar quant a la gestió sostenible dels processos industrials i dels recursos del Planeta”. Segons Comella, “la Setmana de la Ciència ens permetrà escoltar-los de prop a nosaltres i, sobretot, als nostres fills, els quals, si no adopten noves polítiques globals, heretaran les conseqüències de la nostra actual gestió no sostenible de la Terra”.

Tot això i moltes altres qüestions, juntament amb diversificades propostes comunicadores procedents de totes les branques de la nostra recerca, conformen un any més, com assenyala el director de l’FCRI, “el més complet esforç col*lectiu anual de divulgació cientificotecnològica a Catalunya”. L’organització de l’SC’08 preveu una participació aproximada de 100.000 persones en els seus diferents actes. La Setmana de la Ciència a Catalunya és una iniciativa pionera a l’Estat espanyol -la primera edició de la qual es va celebrar el 1996- impulsada per l’FCRI i els Departaments d’Innovació, Universitats i Empresa; Educació; i Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, juntament amb 12 universitats de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). L’SC’08, compta amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i del Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN).

“Actualment, són dos centenars d’entitats del Sistema Català de Recerca i Innovació les que treballem en conjunt a la Setmana de la Ciència per una divulgació científica innovadora, dotada de formules originals de transmissió del coneixement properes al seu receptor, que no és altre que la societat”, explica Comella. I dins de la societat, com aclareix, “volem arribar molt especialment a la joventut, amb l’objectiu clar d’estimular i potenciar la vocació científica mitjançant la creixent qualitat divulgadora del seu programa i l’enfocament de veritable proximitat al públic dels actes dissenyats”.

En aquest sentit, l’objectiu de l’SC’08 i dels centenars d’institucions catalanes implicades en el seu extens programa és difondre la ciència i la tecnologia amb iniciatives i fórmules de comunicació originals i innovadores. El programa de l’SC’08 cerca fer encara molt més permeables els continguts científics mitjançant tractaments i enfocaments atractius, de veritable interès social. Totes les seves activitats es portaran a terme a museus, centres de recerca, universitats, parcs naturals i d’altres institucions culturals i científiques repartides arreu del país.

Quatre tipus d’activitats bàsiques

L’SC’08 consta de 4 tipus d’activitats bàsiques: conferències i taules rodones (36%); jornades de portes obertes (20%); cursos i tallers (16%); i exposicions (10%), comptant amb un 18% d’actes més classificats com a Altres. Del total concret de 400 actes, el 78% es concentren a les comarques barcelonines; l’11% a les de Girona, un 6% a les tarragonines i un 5% a les de Lleida.

Entre les entitats participants, el 15% són universitats catalanes; un 20% museus; un 8% ajuntaments; un 6% associacions i societats científiques; un 4% fundacions; un 4% empreses, un 11% centres de recerca amb activitats pròpies; un 3% biblioteques i un 2% col*legis professionals. Resulta significativa la participació d’un 27% d’organitzacions classificades en l’apartat Altres, entre les quals figuren ONG; hospitals; mitjans de comunicació; parcs naturals; clubs i cercles de simpatitzants d’activitats científiques.

La web de l’SC’08 (www.setmanaciencia.cat), on es pot consultar en línia el programa actualitzat, ofereix accés a tots els seus actes de difusió del coneixement científic, que es poden localitzar ràpidament per entitats organitzadores, temes, població i tipus d’activitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: