Cicle “Els premis Nobel de l’any 2008” a l’IEC

Els experts analitzen a l’IEC els treballs i descobriments dels guardonats aquest any per l’Acadèmia Sueca.

L’estudi de l’obra de Jean-Marie Gustave Le Clézio, Premi Nobel de Literatura, obrirà dijous el cicle de conferències «Els premis Nobel de l’any 2008»

L’obra del novel·lista francès Le Clézio, la proteïna fluorescent verda, els patrons comercials i de la localització de l’activitat econòmica, l’asimetria de l’Univers i el descobriment del virus del papil·loma humà seran objecte d’anàlisi i debat en la desena edició del cicle «Els premis Nobel de l’any 2008», que se celebrarà a partir de dijous, 11 de desembre, fins a divendres 19 de desembre, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans. Cinc experts del camp de la literatura, la biologia, l’economia, la física i la medicina seran els encarregats d’explicar en què consisteixen els treballs i descobriments d’alguns dels guardonats enguany per l’Acadèmia Sueca: Jean-Marie Gustave Le Clézio, amb el Nobel de Literatura; Paul Krugman, amb el Nobel d’Economia; Yoichiro Nambu, Makoto Kobayashi i Toshihide Maskawa, amb el Nobel de Física; Osamu Shimomura, Martin Chalfie i Roger Y. Tsien, amb el Nobel de Química, i Harald zur Hausen, Françoise Barré-Sinoussi i Luc Montangier, amb el Nobel de Medicina.

«Le Clézio: un rodamón de l’escriptura»

Alícia Piquer Desvaux, professora de literatura francesa de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, donarà el tret de sortida al cicle de conferències el proper dijous, 11 de desembre, a les set del vespre, amb una anàlisi de l’obra del novel·lista francès Jean-Marie Gustave Le Clézio, guardonat amb el Premi Nobel de Literatura, des dels seus inicis més existencialistes i de caire nouveau roman fins a l’actualitat.

«L’eix mediterrani: organització espontània de l’economia o economia d’aglomeració»

L’anàlisi dels patrons comercials i la localització de l’activitat econòmica, amb què va ser guardonat Paul Krugman amb el Nobel d’Economia, centrarà la intervenció que farà Josep M. Sayeras Maspera, professor titular del Departament d’Economia d’ESADE, dimarts 16 de desembre, a les set del vespre.

«Simetries subtilment trencades»

L’endemà, dimecres 17 de desembre, també a les set del vespre, la sessió girarà entorn del Nobel de Física atorgat al científic nord-americà Yoichiro Nambu i als japonesos Makoto Kobayashi i Toshihide Maskawa pel seu descobriment de l’asimetria de l’Univers. La conferència serà presidida per Joan Soto i Riera, professor titular del Departament de Física de la Universitat de Barcelona, que oferirà el discurs «Simetries subtilment trencades».

«La proteïna fluorescent verda»

La proteïna fluorescent verda, present en la medusa Aequorea victoria, permet estudiar processos mèdics i farmacològics abans desconeguts i també estudiar malalties com el càncer i l’Alzheimer. Ernest Giralt Lledó, director del Programa de Química i Farmacologia Molecular de l’Institut de Recerca Biomèdica, serà l’encarregat d’explicar els avenços que comporta, en el camp de la biomedicina, el descobriment d’aquesta proteïna per part d’Osamu Shimomura, Martin Chalfie i Roger Y. Tsien, guardonats amb el Nobel de Química. La cita és dijous 18 de desembre, a les set del vespre.

«Celebrant la transició de la recerca a la prevenció»

El cicle clourà a la mateixa hora divendres 19 de desembre, amb la conferència «Celebrant la transició de la recerca a la prevenció» que oferirà Xavier Bosch, cap del Servei d’Epidemiologia i Registre del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia. En aquest cas, la sessió girarà entorn del Premi Nobel de Medicina, concedit a l’alemany Harald zur Hausen pel descobriment del virus del papil·loma humà ―principal causant del càncer de coll d’úter―, i als francesos Françoise Barré-Sinoussi i Luc Montangier pel descobriment del virus de la sida.

Acte :  Cicle «Els premis Nobel de l’any 2008»

Data :  Dijous 11 de desembre, dimarts 16 de desembre, dimecres 17 de desembre, dijous 18 de desembre i divendres 19 de desembre

Hora :  19.00 hores

Lloc : Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: