La propera setmana a CosmoCaixa Barcelona

Dimarts, 20 de gener a les 19h
Títol: Darwin entre les màquines: vida real, vida artificial
Conferenciant: Ricard V. Solé
Càrrec: Investigador d’ICREA, Director del Laboratori de Sistemes Complexos de la UPF, Catedràtic Extern del Santa Fe Institute.

L’ús d’ordinadors per a simular els sistemes biològics ha introduït la possibilitat d’imitar el comportament de cèl·lules o organismes i inclús d’explorar la seva evolució. El camp de l’anomenada Vida Artificial permet fer-se preguntes fonamentals sobre la pròpia naturalesa d’allò que està viu. Entre d’altres qüestions, permet apropar-se a l’origen de la vida, el seu desenvolupament en formes complexes, al paper que juguen els virus i altres paràsits, a la possible síntesi de cèl•lules artificials i, fins i tot, al desenvolupament de sistemes intel•ligents. Alguns investigadors suggereixen inclús la possibilitat de desenvolupar una Història Artificial en què es podrien simular els canvis a gran escala de les societats. Explorarem tots aquests problemes sota el marc de la teoria de l’evolució i veurem com la vida artificial permet comprendre molts fenòmens alhora que obre noves preguntes sorprenents.

22 de gener de 2009, conferència “La ciència de Pol Sud Sense Límits”
El gener del 2009, i per primera vegada a la història, un grup de disCAPACITATS intentarà arribar al pol Sud, avançant pels seus propis mitjans a través d’una de les zones més remotes, fredes, ventoses i perilloses del nostre planeta: l’Antàrtida. L’objectiu és demostrar la capacitat dels discapacitats.

Més enllà del component d’aventura i d’esport, Pol Sud Sense Límits Obra Social “la Caixa” és també un repte científic, ja que s’emmarca dins de l’Any Polar Internacional, un ambiciós programa d’investigació de les regions polars. Aquesta vessant científica consisteix en la recollida de mostres en el transcurs dels 250 quilòmetres entre Patriot Hills i el pol Sud, una oportunitat única per tal de conèixer millor les característiques de l’Antàrtida.

Conferència “La ciència de Pol Sud Sense Límits Obra Social ‘la Caixa'”

Es farà una connexió telefònica en directe amb els expedicionaris, que en aquest punt ja es trobaran prop de la seva tornada.
Horari: 19:00 a 21:00
“La ciència de l’expedició”
Josep Maria Gili, de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC
“Els microorganismes de l’Antàrtida”
Pep Gasol, de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC
“Els contaminants orgànics persistents al gel antàrtic”
Joan O. Grimalt, del Centre d’Investigació i Desenvolupament
– CSIC:
“Contaminants metàl•lics a l’Antàrtida”
Xavier Querol, de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume
Almera – CSIC, i Iñaki Gil, de la Universitat del País Basc
“Característiques físiques de la neu superficial al voltant del Pol Sud geogràfic” Institut Geològic de Catalunya . Pere Oller, Carles García i Glòria Martí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: