S’ha inaugurat el Centre d’Observació de l’Univers a la serra del Montsec

El divendres 16 de gener va tenir lloc a la localitat d’Àger l’acte institucional d’inauguració del Centre d’Observació de l’Univers (COU), un multiespai que centralitzarà les activitats de docència, divulgació, tallers i exposicions del Parc Astronòmic del Montsec (PAM) (http://www.montsec.info/pam.html), un nou espai de referència de la docència i divulgació de l’astronomia a Catalunya. A l’acte van assistir-hi el vicepresident del Govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, entre altres autoritats.

El COU neix com a nexe d’unió entre el públic i el coneixement científic, i és un centre educatiu i divulgatiu de la riquesa astronòmica i geològica del Montsec, un lloc únic en qualitat de cel per a l’observació de l’Univers. Els nous equipaments, ubicats a la localitat d’Àger, impulsaran un ampli programa d’activitats astronòmiques i geològiques per integrar el Centre amb el seu entorn. El COU està integrat per un edifici central, que allotjarà la recepció, l’administració, les aules i exposicions; l’Ull del Montsec, que conté un planetari digital multimèdia i una plataforma per a l’observació del cel en directe, i, finalment, el Parc de Telescopis, un espai reservat a l’observació del firmament.

El Parc Astrònomic del Montsec, ubicat entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, a la província de Lleida, consta de dos elements principals: el Centre d’Observació de l’Univers i l’Observatori Astronòmic del Montsec (inaugurat l’últim octubre). Integrat dins el Projecte Montsec Sostenible, el Parc Astronòmic del Montsec és una iniciativa gestionada pel Consorci del Montsec, assessorat científicament i tècnicament per experts del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la UB, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la UPC, el CSIC, la Fundació Joan Oró (FJO) i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

Des dels inicis del projecte, un equip d’experts del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la UB ha col·laborat en la definició de l’equipament astronòmic i informàtic de l’Observatori i del programa científic. Les anàlisis de dades meteorològiques, contaminació lumínica i qualitat astronòmica del cel a la serra del Montsec han estat clau per determinar la ubicació definitiva de l’Observatori i garantir-ne les millors condicions d’observació del cel nocturn. En concret, els investigadors Jordi Torra, David Fernández-Barba i Salvador Ribas són l’equip responsable de l’anàlisi de les dades meteorològiques a la serra del Montsec, una zona protegida dels fronts atlàntics pels Pirineus, amb un règim de vents favorables. També Jordi Torra, David Fernández-Barba, Lola Balaguer i Ignasi Ribas i els investigadors Ricard Asiain, Pep Colomé, David Galadí i Salvador Ribas van dur a terme els estudis sobre la qualitat astronòmica del cel, de característiques excepcionals a la zona.

Més informació i contactes:
Rosa Martínez
Redactora científica
COMUNICACIÓ UB
UNIVERSITAT DE BARCELONA

Anuncis

Una resposta to “S’ha inaugurat el Centre d’Observació de l’Univers a la serra del Montsec”

  1. Vanesa Says:

    Estem buscant alguna persona que ens pogués oferir una xerrada – taller de “visió Estelar”.
    Sóc la tecnica d’esports del territori i volem organitzar una caminada nocturna amb visió estelar, i per això necessitariem un professional en el tema.
    Si coneixeu alguna empresa o persona que s’hi dediqui, us ho agrairiem.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: