Conferència Més sobre Mrs. Darwin que sobre Mr. Darwin

La figura de l’esposa de Charles Darwin s’analitzarà demà a l’Institut d’Estudis Catalans

Els dietaris d’Emma Darwin, una dona culta i avançada pel seu temps, constitueixen un valuós testimoni de la vida de l’autor de L’origen de les espècies.

Emma Wedgwood, nascuda en el si d’una família culta i liberal, va renunciar a anar a l’altar amb diversos pretendents abans que no va dir el «sí, vull» a Charles Darwin, el seu cosí germà. El 1839, quan ella tenia trenta anys i ell vint-i-nou, van contreure matrimoni; des d’aleshores, l’Emma va cuidar el seu marit, feble de salut, de forma devota. Per analitzar qui va ser Emma Darwin i com va influir en la vida i l’obra de l’autor de L’origen de les espècies, Mercè Piqueras, Presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), oferirà la conferència «Més sobre Mrs. Darwin que sobre Mr. Darwin»  el proper dimecres, 21 de gener, a les set del vespre a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona). La conferència se situa dins el cicle «Conferències magistrals del curs 2008-2009: ciència per a la ciutadania» , que aquest any tractarà, des de diverses vessants, la teoria de l’evolució de Charles Darwin, en el dos-cents aniversari del seu naixement i el cent cinquanta de la publicació de L’origen de les espècies.

En la seva intervenció, Mercè Piqueras donarà a conèixer la figura d’Emma Darwin, una dona interessada per la història i per la política, que havia viatjat a París, Itàlia i Suïssa, i que parlava francès, italià i alemany; unes característiques poc freqüents a l’època. Els seus dietaris, que escrivia des de que tenia setze anys, són un valuós retrat de la societat intel·lectual a l’Anglaterra del segle xix i constitueixen un registre detallat i exhaustiu de la vida de Charles Darwin, autor de L’origen de les espècies, probablement l’obra científica més important del segle xix. Emma Darwin era una dona creient, mentre que Charles havia perdut la fe. Una de les principals preocupacions que ell tenia era la por de ferir la sensibilitat de la seva dona amb les seves idees revolucionàries. És possible que aquest fos un dels motius pels quals va trigar tant de temps a fer públiques les seves idees sobre l’evolució. A més d’una esposa dedicada i mare dels seus fills, Emma va ser per a Charles una gran amiga, cuidadora i també secretària, atès que, quan ell no es trobava bé —cosa freqüent— ella era qui escrivia als amics científics del seu marit. És indubtable que, si Charles Darwin va ser un gran home, Emma va ser una gran dona.

Acte: Conferència «Més sobre Mrs. Darwin que sobre Mr. Darwin»
Data: Dimecres 21 de gener de 2009
Hora: 19.00 hores
Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)
Consulteu El Butlletí de l’IEC: http://www.iecat.net/butlleti/actiu.asp

Informa:

Institut d’Estudis Catalans
Comunicació
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Tel. 932 701 620 (ext. 293)
Fax 932 701 180
comunicacio@iec.cat – – http://www.iec.cat

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: