El llarg camí de l’evolució humana: de l’origen de la vida fins als humans moderns

Què va passar, fa vuit milions d’anys, a la regió del Rift Valley, a l’Àfrica oriental? Quins són els primers representants del nostre llinatge evolutiu? Com s’explica l’origen del bipedisme? Per què en humans moderns el part és més complicat que en ximpanzés? Què ens diu la hipòtesi de l’Eva negra? És Orce el jaciment paleontològic més antic amb presència humana a Europa? Què va descobrir-se al jaciment de Shanidar a l’Iraq? És Darwin el primer evolucionista en la història de la ciència?

Revisar l’estat de coneixements sobre l’origen i l’evolució de l’espècie humana, en un to divulgatiu i accessible a tothom, és l’objectiu del llibre El llarg camí de l’evolució humana, coordinat pel professor Alejandro Pérez-Pérez i del que també són autors Laura Martínez, Ferran Estebaran, Jordi Galbany i Beatriz Pinilla, de la Unitat d’Antropologia del Departament de Biologia Animal.

«La ciència de l’evolució humana no és obscura ni tautològica. Sabem moltes coses dels nostres orígens i de per què som com som i no d’una altra manera», comenta el coordinador, Alejandro Pérez-Pérez, en el pròleg del llibre, que està dirigit al públic general, però sobretot als joves estudiants, als professors de centres de secundària i als lectors interessats en el món de la paleoantropologia.

Coincidint amb el 200 aniversari del naixement del naturalista anglès Charles Darwin i el 150 aniversari de la publicació del seu llibre sobre l’origen de les espècies, els autors ens presenten un itinerari del saber en evolució humana, des de l’origen de l’Univers i la vida, fins als humans moderns, amb capítols dedicats al pensament evolucionista, el neodarwinisme, l’èxit evolutiu i l’extinció en homínids, els avantpassats dels humans moderns, la psicobiologia evolutiva, etc.

L’obra, complementada amb gràfics, fotografies i esquemes explicatius, està dividida en set dossiers temàtics: Darwin, del segle XIX al XXI; l’origen de l’Univers i de la vida; l’origen dels primats i els hominoides; l’origen dels homínids; l’origen dels humans; l’origen dels humans moderns, i finalment l’origen de les poblacions humanes. Per facilitar la comprensió de la informació teòrica, el llibre es completa amb material didàctic (activitats, sabies que…, etc.) que amplia les explicacions de cada unitat.

L’Associació ADÉS per a la divulgació de l’evolució humana, que organitza i promou activitats de divulgació i recerca en evolució humana i primatologia en col·laboració amb la UB, és l’editora d’aquest volum, que té el suport de la UB; el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa; l’Ajuntament de Barcelona, i el Ministeri de Ciència i Innovació.

Més informació sobre el nou llibre:
http://web.me.com/perez_perez/ADES/Inici.html

Més informació i contactes:
Rosa Martínez
Redactora científica
COMUNICACIÓ UB
UNIVERSITAT DE BARCELONA
Tf. 93 403 55 44 / FAX: 93 403 53 57

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: