Es presenta la taula periòdica restaurada de l’antiga aula Garcia Banús a la UB

Avui divendres 3 d’abril, a les 13 h, a l’aula 111 de la Facultat de Filologia, el rector Dídac Ramírez, i el vicepresident i conseller delegat de BASF, Gerhard W. Schwarz, han presidit l’acte de presentació de la restauració de la taula periòdica de l’antiga aula Garcia Banús, un mural a l’oli pintat directament sobre la paret el 1934, i un dels darrers vestigis de l’estada de la Secció de Química de la Facultat de Ciències a l’Edifici Històric. La restauració, feta entre setembre i novembre del 2008, l’ha impulsada el professor emèrit Claudi Mans, del Departament d’Enginyeria Química, i l’ha patrocinada l’empresa BASF Española SL. El procés de restauració, l’ha dirigit la professora M. Antònia Heredero, de la unitat de Restauració del Departament de Pintura de la Facultat de Belles Arts, i el treball d’obra ha anat a càrrec de les becàries Sara López, Marta Sánchez i Mar Rodríguez.

La taula periòdica mural, una obra de valor històric i científic, segueix el model del químic Andreas von Antropoff (Universitat de Bonn). En el disseny de von Antropoff, cada grup s’hi identifica amb diferents colors relacionats amb algunes propietats dels elements corresponents. El model, que va assumir el Premi Nobel Linus Pauling sense citar-ne l’origen, va publicar-se en el llibre The nature of the chemical bond, de 1949, i en altres publicacions posteriors.

Després de la Segona Guerra Mundial, moltes d’aquestes taules periòdiques van desaparèixer dels centres alemanys. És probable que el 1928 el catedràtic de Química Orgànica de la UB Antonio Garcia Banús descobrís algunes d’aquestes taules periòdiques murals durant estades científiques a Alemanya. El 1933, per iniciativa de Garcia Banús, va aprovar-se la construcció d’un auditori de química general a la planta baixa del Pati de Lletres de l’Edifici Històric de la UB, amb equipaments nous i una taula periòdica pintada com a mural.

La taula periòdica, una pintura a l’oli, de 2,720 x 2,175 m, pintada directament a la paret preparada, i sense emmarcar, té la mateixa estructura, la mateixa simbologia i el mateix color que la de von Antropoff i, com a única diferència notable, conté les masses atòmiques dels elements. Com a detalls interessants, s’ha vist que inicialment la part corresponent a l’element hidrogen era pintada d’un altre color i es va recobrir posteriorment amb el color blau marí actual. A l’aula, coneguda popularment com a aula Garcia Banús, hi han rebut classe tots els químics de les promocions entre 1934 i 1969.

En l’acte de presentació de la taula periòdica restaurada, també hi han participat el degà de la Facultat de Química, Pere L. Cabot; els degans de Filologia i Belles Arts, Adolfo Sotelo i Salvador Garcia; i les deganes anteriors, Montserrat Camps i Teresa Blanch, respectivament; la presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, Mercè Piqueras, i el vicedegà del Col·legi de Químics de Catalunya, Alfredo Vara, entre altres assistents.

Per descarregar les fotografies de l’acte:

http://www2.ub.edu/comunicacions/fotos/20090403_restaur_taula_peri/subalbum_1.html

Informa:

Rosa Martínez
Redactora científica
COMUNICACIÓ UB
UNIVERSITAT DE BARCELONA
Tf. 93 403 55 44 / FAX: 93 403 53 57

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: