L’Herència de Darwin: una visió actual sobre l’evolució humana que acaba amb els tòpics

Del 20 al 22 d’abril, l’IES Francesc Macià organitza, conjuntament amb Cultura 3.0 i Citilab-Cornellà, les primeres jornades Darwin

 

Cornellà de Llobregat, 16 d’Abril. El pensament i herència de Darwin seran objecte d’estudi per a alumnes de Batxillerat i públic en general que vulguin posar al dia, a la llum de l’estat actual de la Ciència, les idees que van canviar el pensament de la humanitat.

 

Així, Adolf Tobeña, catedràtic de Psicologia Mèdica i Psiquiatria dela UAB explicarà com l’amor i el cervell eròtic formen part d’una elaborada estratègia d’adaptació per la supervivència com un mecanisme evolutiu.

 

Una visió que acaba amb els tòpics sobre la Natura és la que ens ofereix  Arcadi Navarro, professor d’investigació ICREA, on la Natura es comporta com un entorn manipulador i gens benigne. Navarro ha estudiat les diferències en el genoma entre humans i ximpanzès, molt més grans del que es suposava.

 

Salvador Moyà, el descobridor de “Pau”, el “besavi” dels simis, explica perquè les illes van jugar un paper tan fonamental en la evolució de les espècies.

 

Les jornades s’organitzen al Citilab amb motiu de la celebració del bicentenari del naixement de Charles Darwin i la comme moració del 150 aniversari de la publicació de “L’origen de les espècies”, l’obra que va introduir una de les idees més fecundes i poderoses de la història de la ciència: la teoria de la selecció natural. La temàtica de les Jornades abarca des de la perspectiva evolucionista impulsada per Darwin als nous paradigmes per entendre l’actual revolució biològica, perllongada cap a àmbits del coneixement humà tan multidisciplinars com la neurociència, la lingüística, la psicologia, les ciències socials o la reflexió filosòfica.

 

 

Programa de conferències

 

Dia 20, 16.30h

Presentació de les Jornades a càrrec de Leandre Mondrià, director del IES Francesc Macià.

 

«De micos, anisos i neandertals»

Daniel Turbón, antropòleg, ha publicat L’evolució humana (Ariel) i Origen de l’home. Ciència, filosofia i religió (Eunsa), És catedràtic d’Antropologia Física de la Universitat de Barcelona i membre del Grup d’Estudis d’Evolució dels Homínids i d’Altres Primats.

 

Dia 20, 18.00h

«Ni disseny ni intel·ligent: 150 anys de darwinisme»

Arcadi Navarro, doctor en biologia.És professor d’investigació ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i Investigador del IBE (Institut de Biologia Evolutiva de la Universitat Pompeu Fabra). Ha escrit Contra natura (Brumera-UPV).

 

Dia 21, 16.30h

«El cervell: la màquina de pensar i sentir»

Carles Escera, doctor en psicologia, ha dirigit recentment un estudi en col·laboració amb la Universitat de Bremen que demostra que el cervell prioritza els estímuls emocionals en cas de perill, perquè resulten més eficaços per a la supervivència. Pertany al Departament de Psiquiatria i Psicobiologia Clínica de la Facultat de Psicologia de la UB i és coordinador del Grup d’Investigació de Neurociencia Cognitiva de la UB.

 

Dia 21, 18.00h

«Darwin, illes, fòssils i evolució»

Salvador Moyà-Solà, antropòleg, expert en primats del període Miocè. És director del Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell i investigador ICREA en la Unitat d’Antropologia Biològica de la Facultat de Biociències de la UAB.

 

Dia 22, 16.30h

«De què som conscients? La intersecció entre filosofia i neurociència cognitiva»

Olga Fernández Prat, doctora en filosofia. Pertany al Departament de Lògica i Filosofia de la Ciència de la UAB, i és membre del Grup de Recerca en Epistemologia i Ciències Cognitives (GRECC) i de la European Society for Philosophy and Psychology.

 

Dia 22, 18.00h

«Amors, afectis i evolució: el cervell eròtic»

Adolf Tobeña és autor de nombroses investigacions en neurociència. Entre els seus últims llibres figuren El cervell eròtic (L’esfera dels llibres), i Cervell i poder (L’esfera dels llibres). És catedràtic de Psicologia Mèdica i Psiquiatria en la Universitat Autònoma de Barcelona, on dirigeix el Departament de Psiquiatria i Medicina Legal.

 

L’acte de cloenda està a càrrec de Leandre Mondrià, director de l’IES Francesc Macià.

 

Les Jornades s’emetran en directe por Internet des de:

www.citilab.eu/streaming-online

 

Entrada gratuïta.

Es recomana confirmen assistència en: info@terceracultura.net

 

CITILAB

MÉS INFORMACIÓ

 

Jordi Carrasco                        

Ana Sanz

T. 93 551 06 60 / 935510672

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: