El manuscrit ‘Una revolució en miniatura’ sobre nanotecnologia guanya el XV Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

– L’investigador d’Oviedo Amador Menéndez va recollir el guardó en el marc de la XXI edició dels Premis Ciutat d’Alzira.

 “Una revolució en miniatura. Nanotecnologia i disciplines convergents”, d’Amador Menéndez, és l’obra guanyadora del XV Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General de la Universitat de València, dotat amb 18.000 euros, amb el patrocini de la Fundació Bancaixa. Aquest manuscrit ens mostra els avenços més recents en nanotecnologia.

“La ciència intenta dir allò que no està dit. La poesia intenta dir allò que en ocasions ja està dit, però de manera diferent. Considere que un llibre de divulgació científica ha de ser una mescla d’ambdues disciplines”, argumentava Menéndez, qui afegia: “aquest ha estat el meu propòsit mostrar els nous rumbs cap als quals caminen la ciència i la tecnologia d’allò més menut, però amb un llenguatge accessible al gran públic. Espere haver-ho aconseguit”.

Amador Menéndez (Oviedo, 1969), doctor en química per la Universitat d’Oviedo, fa recerca en el Centre d’Investigació en Nanomaterials i Nanotecnologia (CINN)

Menéndez és autor del sistema expert MOLFINDER, primer sistema que, amb tècniques d’intel·ligència artificial, permet visualitzar l’enllaç químic i els mons atòmic i molecular a partir de dades de difracció de raigs X.

Especialment sensibilitzat amb la divulgació científica, ha creat i coordinat nombrosos projectes relacionats amb les noves tecnologies i la divulgació de la ciència i la tecnologia, adreçats especialment als joves, com ara el programa «Encuentros en la Red», el qual ha estat guardonat amb diversos premis. A més, col·labora amb alguns mitjans de comunicació i amb revistes especialitzades en divulgació de la ciència.

PER UNA SOCIETAT CIENTÍFICAMENT INFORMADA

“Vivim en una societat cientifico-tecnològica. Amb freqüència ens bombardegen amb el fantasma del canvi climàtic o la perillositat de les antenes de ràdio. Una societat científicament informada podrà participar amb racionalitat en la presa de decisions i serà menys susceptible de manipulació per grups de pressió”, apuntava el científic. Per aquest motiu, Menéndez estima que iniciatives com aquests premis de divulgació científica “són un mitjà magistral per a acostar la ciència a tots els sectors de la societat. Així, els científics podem complir la nostra obligació de dir a la societat què fem, per què ho fem i per a què ho fem”, explicava l’autor.

Així, l’autor guardonat va voler felicitar els qui d’una manera o d’una altra fan possible aquest Premi Europeu de Divulgació Científica: “la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i Edicions Bromera. Són ja quinze edicions d’aquest, que no serien possibles sense l’entusiasme, la professionalitat i la generositat dels seus organitzadors i patrocinadors”. I va concloure: “Vaig rebre la notícia de la concessió del premi amb immensa alegria i emoció. Em sent molt honrat i agraït perquè m’hagen considerat mereixedor d’aquesta distinció. Tanmateix, és per a mi motiu d’orgull unir el meu nom a la llista dels que m’han precedit, siga en qualitat de finalistes o de guanyadors. Tots ells han estat i continuen estant per a mi mestres i referents de la divulgació científica”.

Informa: MªJosep Picó

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: