Conferència de Mara Dierssen a l’IEC, aquest dimecre

El proper dimecres 27 de gener a a les 19 h, a l’Institut d’Estudi Catalans (Carrer del Carme, 47 – Barcelona), organitzat per la Societat Catalana de Biologia s’impartirà la conferència:

Gens de l’aprenentatge i la memòria : desxifrant el codi genètic del retard mental.

Serà a càrrec de la Dra. Mara Dierssen del Centre de Regulació Genòmica (CRG), i CIBERER, Barcelona.

Resum:

La ment, el nostre món interior, és una col·lecció de funcions del cervell estretament relacionades, com sentir, percebre, motivar-nos, recordar, emocionar-nos o simplement pensar i imaginar. Creant la ment, el cervell ens converteix en éssers intel·ligents i socials.

Però, què és la ment ? Com ens fa intel·ligents i socials ?

Recentment s’ha suggerit una modificació a aquest sistema de memòries múltiples, que proposa que les associacions pavlovianes entre estímul i reformador dependrien de l’activació de l’amígdala, essent el substrat de memòries implícites, mentre que l’associació estímul resposta requereix la participació activa de l’hipocamp. Aquests sistemes estan clarament alterats en patologies com la síndrome de Down, de manera que les alteracions cognitives presents en aquestes persones poden constituir un bon model per comprendre els mecanismes genètics i moleculars de la cognició. Tot i que es coneix des de fa temps que la síndrome de Down (SD) es deu a la presència de tres còpies del cromosoma 21 humà, un fenomen conegut com aneuploïdia, definida com el nombre anormal de còpies d’una regió genòmica, encara no coneixem el mecanisme a través del qual els canvis en l’expressió dels gens no mutats pot donar origen a la cohort de signes i símptomes que són característics de la SD. A mesura que s’ha anat avançant en la identificació dels factors genètics que contribueixen a l’aparició del retard mental, s’han pogut delimitar aspectes patogenètics comuns a molts d’ells.

L’estudi de patologies com la SD, permetrà aprofundir en el coneixement dels aspectes funcionals i mecanístics a nivell cel·lular i molecular que sustenten l’aparició dels aspectes patològics que conformen el retard mental.

La xerrada presentarà noves estratègies per a comprendre la patogènia del retard mental des d’una perspectiva genètica a través de la utilització de models experimentals.

Esteu convidats a assistir-hi.

Informa:  Montse Vallmitjana

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: