UB: L’exposició de Peter Ginter sobre el gran accelerador de partícules LHC a Catalunya

Es tracta d’una mostra de gran format que es pot veure al del Parc de la Ciutadella (passeig dels Til·lers) fins el 7 de febrer. L’exposició constitueix una bona oportunitat per al públic en general per conèixer el procés de construcció de l’LHC, l’accelerador de partícules més gran i potent que hi ha en l’actualitat, i que representa una fita històrica en l’àmbit de la física de partícules.

L’LHC s’emplaça a la frontera francosuïssa, a les instal·lacions del Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN), institució que va organitzar l’exposició l’any passat als voltants del llac de Ginebra.

Des del final del 2009, la màquina accelera protons fins a velocitats pròximes a les de la llum. L’estudi de les col·lisions entre aquests protons oferirà nova informació sobre l’estructura microscòpica de la matèria i l’evolució de l’Univers, cosa que ajudarà a desvetllar alguns dels grans enigmes de la física moderna. L’LHC permetrà també estudiar, com mai abans s’havia aconseguit, les condicions que tenia l’Univers primitiu una fracció de segon després del Big Bang.

El Grup de Física de Partícules participa en un dels detectors que estudiaran les col·lisions entre protons, l’anomenat LHCb. Aquest detector està especialitzat en l’estudi de les diferències subtils entre la matèria i l’antimatèria, i el paper que aquestes han tingut en l’evolució de l’Univers.

La mostra itinerant s’ha exhibit en diverses ciutats espanyoles gràcies al Centre Nacional de Física de Partícules, Astropartícules i Nuclear (CPAN), gestionat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i rep finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) així com la participació de la Fundació BBVA.

Com a complement de l’exposició s’han programat visites guiades i conferències a càrrec d’investigadors del Grup de Física de Partícules i de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB i del CERN.

Informa: Bibiana Bonmatí

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: