Es convoca el nou Premi Ferran Adrià – UB, durant l’acte de presentació del llibre Sferificaciones y macarrones

El dilluns 12 d’abril, a les 19 h, ha tingut lloc a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la UB (Gran Via de les Corts Catalanes, 585) l’acte de presentació del llibre /Sferificaciones y macarrones. La ciencia en la cocina tradicional y moderna/, de Claudi Mans, catedràtic del Departament d’Enginyeria Química.

En la presentació, a càrrec de Ferran Adrià, cuiner i doctor honoris causa per la UB, hi han intervingut el rector de la UB, Dídac Ramírez i el director editorial d’Edicions Ariel, Francisco Martínez, i hi era present també la vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística, Gemma Fonrodona.

Així mateix, en el decurs de la sessió s’ha presentat la primera edició del Premi Ferran Adrià* – *UB als millors treballs de recerca de batxillerat en l’àmbit de les ciències de l’alimentació, la nutrició, la cuina i la gastronomia. *Premi Ferran Adrià – UB* L’objectiu del Premi Ferran Adrià – UB és promoure els treballs de recerca que tractin sobre l’alimentació i la nutrició com a temes centrals, i que relacionin les diverses ciències amb les realitats quotidianes. Es tracta, doncs, d’aprofundir en un dels àmbits de coneixement de la Universitat de Barcelona que és objecte d’estudi de diversos grups de recerca i que s’imparteix en dues titulacions de grau que s’implanten al nou campus de Torribera (Nutrició Humana i Dietètica, i Ciència i Tecnologia dels Aliments), així com en diversos màsters i cursos de postgrau. Sobre aquesta matèria, Dídac Ramírez ha destacat que «el signe culinari, des del final del segle xx, es consolida amb altres signes de tradicions i cultura en la base de la identitat catalana, entesa com a conjunt de signes d’identitat del nostre poble».

D’altra banda, Ferran Adrià s’ha mostrat agraït pel fet que un guardó porti el seu nom i ha afegit que «s’ha d’apostar més per la recerca i la creativitat, i no solament per la cuina d’avantguarda, sinó per la del dia a dia».

Al seu torn, Claudi Mans durant la presentació del guardó ha assenyalat que «les raons que s’han valorat a l’hora de crear el Premi Ferran Adrià – UB han estat el fet de poder treballar concretament el camp alimentari, la promoció d’aquests ensenyaments i la necessitat de donar a conèixer les recerques dels fets quotidians».

Poden optar al premi, en aquesta primera edició de 2010, els treballs de recerca de batxillerat presentats a Catalunya durant el curs 2009-2010 que tinguin com a àmbit temàtic les ciències i tecnologies de l’alimentació, la nutrició, la cuina i la gastronomia, incloent-hi els aspectes antropològics, sociològics, humanístics, econòmics o de qualsevol altra temàtica relacionats.

El termini de presentació dels treballs finalitza l’1 de juny. Per a més informació, consulteu el web del Servei d’Atenció a l’Estudiant de la Universitat de Barcelona (www.ub.edu/futursinousestudiants/premi-ferran-adria.htm) */Sferificaciones y macarrones. La ciencia en la cocina tradicional y moderna/*

Des de la recepta per fer unes croquetes líquides fins a entendre per què esquitxa la salsa de tomàquet quan s’escalfa o com cuina el microones, el llibre de Claudi Mans, publicat per l’editorial Ariel, és una «emulsió» entre ciència i cuina. En la seva obra Mans analitza algunes de les tècniques més innovadores de l’alta cuina actual i també de la cuina tradicional. L’autor explica, de manera divulgativa i mitjançant el diàleg amb un lector fictici, conceptes relacionats amb els aliments, com ara les textures o els additius, i alhora desmitifica falses llegendes al voltant de la cuina. En l’obra, també s’hi inclouen més d’una trentena de receptes, moltes de les quals del mateix Ferran Adrià, i altres experiments culinaris.

Claudi Mans (Badalona, 1948) és catedràtic emèrit del Departament d’Enginyeria Química de la UB i va ser distingit amb el Premi Eduard Fontserè (1978) de la Fundació Salvador Vives i Casajuana per l’obra /Manual de Química Industrial/, i amb el Premi Divulga (1983) del Museu de la Ciència de l’Obra Social “la Caixa”. Destaca també com a divulgador social del món de la ciència i és vocal de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), així com col·laborador de les principals societats de química del país i assessor de diverses entitats públiques i privades de l’àmbit de la docència i la recerca

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: