L’erupció del volcà Eyjafjallajökull: més enllà del gran núvol de cendra

Quant temps podria durar l’erupció del volcà Eyjafjallajökull? Era previsible, aquest fenomen natural? Quin n’ha estat el factor detonant? Es pot saber com evolucionarà l’activitat del volcà? Les cendres volcàniques, són una amenaça per a la població europea? Com s’avalua la perillositat del vulcanisme a Islàndia i a la resta d’Europa? Revelar noves incògnites i dades científiques sobre aquesta erupció volcànica és l’objectiu de la xerrada «L’erupció del volcà Eyjafjallajökull: més enllà del gran núvol de cendra», que impartiran els geòlegs i experts en vulcanologia Domingo Gimeno (Facultat de Geologia, UB) i José Luis Fernández Turiel (ICTJA-CSIC), aquest dijous, 22 d’abril, a les 12 h, a l’Aula Magna de la Facultat de Geologia de la UB (c/ Martí i Franquès, s/n).

Durant el darrer mes s’ha produït l’erupció més mediàtica i amb més impacte social dels darrers decennis, un fenomen natural que ha alterat bona part de la comunicació aeronàutica europea. A més, aquesta és probablement la primera erupció que es pot seguir en temps real a través del web, gràcies a l’excel·lent i generós treball que duen a terme els científics islandesos. Les dades petrològiques que arriben dels equips investigadors d’Islàndia comencen a perfilar un possible escenari d’evolució del volcà Eyjafjallajökull.

En aquesta conferència, Domingo Gimeno i José Luis Fernández Turiel exposaran com ha evolucionat aquesta erupció, des d’un començament hawaià i estrombolià relativament tranquil fins a una fase paroxísmica hidromagmàtica vulcaniana; les afectacions a persones i infraestructures a Islàndia i a la resta d’Europa, i els protocols i mètodes d’estudi emprats per avaluar-ne la perillositat i la possible continuïtat, entre altres punts d’interès sobre aquest episodi geològic que afecta bona part d’Europa.

NOTA IMPORTANT: Sessió oberta a tot el públic i en especial pels periodistes i mitjans de comunicació.

Es prega als mitjans de comunicació que confirmin assistència a Comunicació UB a l’email: premsa@ub.edu

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: