Exposició: 16 científiques catalanes a la UPC

Alicia Casals, Investigadora de l'IBEC

 

Científiques de diferents disciplines i centres participen en aquesta mostra que vol apropar a la societat la presència femenina a la ciència.

Barcelona, 14 de maig de 2010. La investigadora biomèdica Lina Badimon, la bioenginyera Alícia Casals, l’oceanògrafa Marta Estrada, la física Teresa Puig, la química Conxita Solans i l’arqueòloga Assumpció Vila, són algunes de les científiques que participen a la exposició “16 Científiques Catalanes”, que s’inaugura el 18 de maig a la Sala Polivalent del Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). 

L’exposició, que es basa en el perfil de 16 científiques que treballen en universitats, centres de recerca i empreses a Catalunya, està organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) a través d’un ajut del Departament d’Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Segons Mercè Piqueras, Presidenta de l’ACCC i coordinadora de l’exposició,“encara que la dona segueix sent minoritària en alguns àmbits de la recerca, el nombre d’investigadores ha anat augmentat en les últimes dècades. Però aquesta major presència en els laboratoris no sol reflectir-se en la percepció pública de la ciència”.

“Per canviar aquesta visió s’ha preparat aquesta exposició basant-se en una sèrie de perfils sobre investigadores en actiu de diferents àrees de recerca”, segons declara el secretari tècnic de la mostra, Raül Toran.

Entre les científiques que hi apareixen es compta  amb investigadores del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) (Lina Badimon, del Centre d’Investigació Cardiovascular, Marta Estrada, del Institut de Ciències de Mar; Teresa Puig, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona, Conxita Solans, de l’Institut de Química Avançada de Catalunya, i Assumpció Vila, de la Institució Milà i Fontanals), de la Universitat de Barcelona (la matemàtica Pilar Bayer, la paleoclimatòloga Isabel Cacho i l’astrònoma Carme Jordi), de la Universitat Autònoma de Barcelona (l’antropòloga Adriana Kaplan), de la Universitat de Girona (la química computacional Sílvia Simon), de la UPC i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (amb la bioenginyera Alícia Casals), i de centres de recerca com el Centre de Regulació Genòmica (amb la neurobiòloga Mara Dierssen), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (amb l’arquèologa Marta Prevosti) i el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (amb la biòloga Anna Veiga). També participen investigadores de l’àmbit privat, com és el cas de la biòloga especialista en microbiologia cervesera, Marta Orive, de l’empresa Mahou-San Miguel, i la física Lourdes Vega, directora de MATGAS.

Amb motiu d’aquesta exposició itinerant, amb presència a Internet a través del bloc http://16cientifiquescatalanes.blogspot.com/, s’organitzaran una sèrie de xerrades que faran algunes científiques per a apropar a la societat el seu propi treball i el d’altres dones dedicades a la recerca, com és el cas de la conferència inaugural d’Alícia Casals, denominada “Vida professional i vida personal”, presentada per Marisol Marqués, Vicerectora de Relacions Institucionals de la UPC. A la conferència també participarà la investigadora predoctoral Ester Añón que explicarà les dificultats que troba una jove investigadora quan es vol dedicar al món de la recerca.

Aquesta exposició vol posar de manifest el paper fonamental de la dona en l’avançament de la ciència en la nostra societat. Com diu Marta Estrada, “Recomano al jovent l’aventura d’aprendre i investigar, tant si es dediquen professionalment a la recerca com si es dediquen a altres camins”.

PROGRAMA

Dimarts, 18 de maig de 2010, 12 h Conferència inaugural

Presentació: Marisol Marqués, vicerectora de Relacions Institucionals de la UPC

Conferència: “Vida professional i vida personal”
A càrrec de la Dra. Alicia Casals i la investigadora predoctoral Esther Añón
Institut Català de Bioenginyeria (IBEC) – Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

Aula Màster del Campus Nord. Campus Nord de la UPC. Jordi Girona, 1-3. 08034 Barcelona

13 h Inauguració de l’exposició “16 Científiques Catalanes”. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Sala Polivalent. Campus Nord de la UPC. Jordi Girona, 1-3. 08034 Barcelona

EXPOSICIÓ: Del 18 de maig al 4 de juny de 2010, de 9h a 18h.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: