La UB, primera universitat de l’Estat espanyol en el rànquing iberoamericà de producció científica SIR 2010

La UB, primera universitat de l’Estat espanyol en el rànquing iberoamericà de producció científica SIR 2010 La Universitat de Barcelona és la primera universitat de l’Estat espanyol que figura en el rànquing iberoamericà SIR 2010, un informe publicat pel Grup de Recerca SCImago que avalua l’activitat investigadora de 607 universitats i centres d’educació superior d’Iberoamèrica durant el període 2003-08, sobre la base d’indicadors de producció científica, qualitat investigadora i capacitat de cooperació internacional.

En el rànquing general, la UB és la quarta institució amb millors indicadors de producció científica en tot l’àmbit iberoamericà. El rànquing iberoamericà SIR 2010 està liderat per la Universitat de São Paulo (Brasil), la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (Mèxic), la Universitat Estatal de Campinas (Brasil), la Universitat de Barcelona, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Estatal Paulista Julio de Mesquita Filho (Brasil), la Universitat Federal de Rio de Janeiro (Brasil), la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de València i la Universitat Autònoma de Madrid.

Espanya i el Brasil ocupen una posició predominant en el context científic iberoamericà, amb el nucli d’universitats més productives des del punt de vista científic. L’informe, en concret, confirma el lideratge de les universitats espanyoles en el rànquing de producció científica, on figuren 43 universitats espanyoles en les cent primeres posicions.

El Brasil, que és la segona potència en investigació d’Iberoamèrica després d’Espanya, té 27 universitats destacades en el top 100. L’informe presenta un perfil detallat basat en dades quantitatives de publicació i de citació per analitzar l’activitat investigadora de totes les institucions iberoamericanes d’ensenyament superior, d’acord amb l’índex de cites Scopus, que conté més de 20.000 publicacions científiques i està elaborat pel grup editorial Elsevier.

Quant a l’anàlisi qualitativa, les universitats espanyoles -i en menor mesura les portugueses- mostren valors comparativament alts de qualitat i de capacitat per publicar en revistes prestigioses. Per a l’anàlisi qualitativa de la producció científica, l’informe fa ús de dos indicadors: d’una banda, la CCP, que valora la qualitat científica mitjana d’una institució a partir de contextualitzar les citacions que rep aquesta institució per àrees temàtiques, per tipus de publicacions i pel període en què es reben; d’altra banda, el Q1 mostra la quantitat de treballs que publica una institució en el 25 % de les revistes més influents del món.

El Brasil, el país més ben situat en producció científica després d’Espanya, només té cinc de les seves 109 institucions amb una CCP superior a la mitjana mundial. Segons l’informe, un alt grau d’internacionalització de la recerca millora la visibilitat i l’impacte científic de les institucions. Així doncs, les institucions amb més impacte científic a través d’indicadors de citació i de publicació en revistes de qualitat presenten un grau més elevat de col·laboració internacional en l’activitat investigadora. Aquest fet s’observa a Espanya i Portugal, que mostren un grau d’impacte i de col·laboració internacional més alts. Per contra, la baixa visibilitat internacional és una característica que afecta les universitats llatinoamericanes, que en general mostren valors de citació inferiors a la mitjana mundial. El Grup de Recerca SCImago és un equip investigador dedicat a l’avaluació de l’activitat científica mitjançant l’anàlisi i la representació de la informació obtinguda de bases de dades.

SCImago està integrat per investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de Granada, la Universitat d’Alcalá de Henares, la Universitat Carlos III de Madrid, la Universitat d’Extremadura, la Universitat de Porto (Portugal), la Universitat Nacional de la Plata (Argentina) i la Universitat Catòlica de Valparaíso (Xile). La UB també ocupava la primera posició de l’Estat en el rànquing de producció científica als països iberoamericans presentat el 2006 pel Grup de Recerca SCImago, un treball que analitzava la producció científica d’universitats i centres de recerca dels nou països iberoamericans amb més producció científica en el període 1990-2004 (l’Argentina, el Brasil, Xile, Colòmbia, Cuba, Espanya, Mèxic, Portugal i Veneçuela). Més recentment, en l’informe mundial 2009 del rànquing d’institucions de SCImago per analitzar el rendiment investigador de més de 2.000 institucions dedicades a la recerca i amb més producció científica arreu del món, la UB també era la universitat capdavantera a tot l’Estat espanyol. Per consultar el rànquing iberoamericà SIR 2010: http://www.scimagoir.com/pdf/ranking_iberoamericano_2010.pdf

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: