Visites del grup SCICOM

El grup SciCom organitza diverses visites al llarg de l’any.

Anteriorment, he organitzat sortides científiques a París, Madrid, Delta de l’Ebre, …

Us expliquem com va anar la visita a la ciutat del Túria:

Visita a València del grup SciCOM

El grup SciCOM, Science Communication Group, de l’ACCC (Associació  Catalana de Comunicació Científica) va visitar la ciutat de València del divendres 24 al diumenge 26 de novembre per tal de conèixer de prop les activitats de comunicació i divulgació científica que s’està portant a terme a la capital del Túria.

El grup visitant va estar constituït pels següents membres:

Anna Calderer
Difusió de la Ciència – Parc Científic de Barcelona

Bruna Espar
Comunicadora Científica – Escolab

Carme Puche
Periodista. Estudi Puche.

Cristina Junyent
DIRECTORA Fundació Ciència en Societat

Elisabetta Broglio,
Responsable de Comunicació – Institut de Ciències del Mar – ICM-CSIC

Héctor Ruiz
Director d’Omnis cellula / Digital-TEXT

Jordi Rabascall
Dissenyador

Mª Josep Picó
Periodista Científica de la Càtedra de Divulgació Científica – UV

Raül Toran
Responsable de Comunicació. Centre d’Investigació Cardiovascular
(CSIC-ICCC)

Pau Senra
Director de Projectes. KdV Consultor Cultural.

Pere Estupinyà
Productor Audiovisual

Soledat Rubió
Gabinet de Política Científica. Universitat de València

Divendres 24 de novembre de 2006

Sortida de Barcelona a València en l’Euromed de les 9:00h. Arribada a la capital del Túria a les 12:15h. ens vam dirigir a la Seu de la Delegació del CSIC de València, on ens va rebre la responsable de comunicació MªÁngeles Alastuey. Ens va explicar les diverses accions divulgatives realitzades pel departament de comunicació del CSIC a València: visita de científics a centres d’educació i ensenyament per tal d’apropar-los la recerca que es fa als instituts d’investigació del CSIC, organització de xerrades per al públic en general, lliurament de material divulgatiu sobre centres del CSIC de la Comunitat Valenciana (llibretes amb fitxes de cadascun d’un dels centres del CSIC, punts de llibre amb informació del CSIC, cinta de coll porta mòbil amb el logo del CSIC…).

Entrevista realitzada per Julia Rodríguez per al seu programa Protagonistas Gandía, de Punto Radio. En directe de 12:30h a 12:50h aproximadament. Entrevistat: Raül Toran, membre del grup SCICOM i responsable de comunicació del CSIC-ICCC.

Visita als responsables de la Càtedra de Divulgació Científica (CDC) de la Universitat de València sobre les 18:30h. A la reunió varen assistir tots els membres del grup SCICOM i Soledad Rubio (membre del grup SCICOM), Dr. Fernando Sapiña i Dr. Juli Peretó. Ens van comentar l’interès de la Universitat de València en la creació i manteniment de la revista Mètode i en la creació de la Càtedra de Divulgació Científica. Sota la CDC es publican diversos llibres divulgatius de temes científics actuals. També ens explicar que la Setmana de la Ciència a València dura gairebé un mes, i no 10 dies com a altres comunitats de l’estat. Vam parlar d’establir una jornada de treball el proper any a València sobre comunicació i divulgació científica que podria estar co-organitzada per la CDC de la UV i el grup SCICOM de l’ACCC. Per més informació de totes les activitats de la CDC de la UV, podeu consultar la seva web: http://www.uv.es/cdciencia/

Dissabte 25 de novembre de 2006

A les 10:30h ja estàvem preparats per visitar la Ciutat de les Ciències i les Arts de València.

Primer de tot vam visitar l’Oceanogràfic on ens van ensenyar  els tallers i aules dels Departament d’Educació de l’Oceanogràfic i les distintes activitats orientades als professors i als alumnes. També ens van mostrar i donar còpia el material educatiu, de les guies d’activitats educatives. Posteriorment, vam visitar les distintes instal·lacions. No vàrem poder accedir a la de l’Àrtic perquè la beluga estava en quarentena degut a que no alimentava a la seva cria i aquesta podia morir, com finalment va passar al cap d’uns dies.

Les distintes estàncies ens varem semblar interessants. Però vam trobar manca d’informació dels peixos i altres animals marins. I l’acústica en els mars de corall era molt dolenta.

Després de visitar l’Oceanogràfic, vam parar a dinar. Seguidament continuàrem  la visita pel Museo de les Ciències Príncep Felip sobre les 16:00h. És un espai increïblement gran, però, segons el nostre criteri, encara li manca més contingut divulgatiu. Les distintes exposicions, tant permanents com itinerants, despertaven la curiositat dels visitants. L’amazones, la creació de l’Univers i de la Terra, el cos humà, seccions sobre esport i jocs, exposicions sobre La Vespa, etc… En l’exposició sobre l’Univers, van trobar que la il·luminació no era l’adequada, les imatges i a lletra amb les explicacions eren molt petites.

Diumenge 26 de novembre de 2006

Aquest dia coneguérem al grup de comunicadors i divulgadors científics Pirates de la Ciència, amb els quals esperem mantenir el contacte i desenvolupar futures col·laboracions.

A les 12:00h vam presentar l’ACCC, el  Manifest per una major presencia de les ciències als mitjans de comunicació elaborat pel grup SCICOM (ACCC) i el propi grup al Botànic de València.

Hi van intervenir:

•    Antoni Aguilella, director del Jardí Botànic de la Universitat de València
•    Martí Domínguez, director de la Revista Mètode i professor de periodisme de la Universitat de València
•    Maria Josep Picó, directora de la revista NAT
•    Raul Toran, responsable de Comunicació al Centre d’Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC),

Aquest acte va ser recollit, entre altres mitjans, pel diari El Levante – El Mercantil Valenciano.

Desprès de la presentació, hi va haver una demostració de fenòmens físics per tal d’apropar-los al públic en general. Aquesta presentació va estar desenvolupada pel professor Rafael García Molina del Departament de Física de la Universidad de Murcia (bohr.fcu.um.es/miembros/rgm). Amb objectes quotidians va poder explicar fenòmens com les ones estacionàries i conceptes com el centre de gravetat d’un cos.

A les 14:30h va terminar la nostra visita científica a València, encara que al tren de tornada a Barcelona vam estar tractant temes sobre comunicació científica.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: